Vegán...Egy új Trend?

Mit is jelent pontosan ez a szó hogy vegán?

A fogalmat nem könnyű leírni, de elkezdjük valahol. A lényege az állati termékek minden nemű fogyasztásának mellőzése. A húson és halakon kívül idetartoznak: a tojás, tejtermékek, tej, méz. A szigorúbb vegán étrend követők azokat az élelmiszereket se vásárolják, melyek bármilyen állati eredetű származékot tartalmaznak. Ilyen például a tejpor, zselatin, tejsavó, lanolin, stb.

Hogyan lesz valaki vegán?

Ismerj meg egy új életérzést!

Sokan egészségügyi szempontból térnek rá erre az étrendre, magas koleszterinszint, cukorbetegség, vagy élelmiszerallergia miatt. De a leggyakoribb civilizáziós problémánk a helytelen táplálkozás aminek a következménye az elhízás, ami számos betegséget okoz. Létezik egy rejtettebb probléma, amikor nem küzdünk súlyproblémával, de egész egyszerűen nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, állandóan fáradtak, levertek, kedvetlenek vagyunk, hol itt fáj, hol ott fáj, és bizony kevesen gondolunk arra, hogy a baj a tányérunkon hever!

Beleszülettünk egy társadalomba, ahol már nem a minőség a cél, hanem csak a profit és a tömeges gyártás. Az élelmiszerpolcokon a szép csomagolás és a jó szlogen nem tükrözi a valóságot. Szinte minden élelmiszerben megtalálhatóak a tartósítószerek, ízfokozók, színezőanyagok, cukor. A pálmaolajat és a szóját, környezetkárosító módon felhasználják a legtöbb élelmiszerhez, ami jórészt minőségrontó. Vegyünk egy konkrét példát: mogyorókrém. Ha megfordítjuk a terméket és az összetételt figyelmesen elolvassuk, 100% mogyorókrém helyett, bizony ott olvashatjuk a pálmazsírt, szóját, emulgátorszereket, stb. Sajnos a drága Ferrero termék, a Nutella is idetartozik.

Az étrendi vegánok mellett vannak etikai vegánok, akik nemcsak vegán étrendet követnek, hanem a vegán filozófiát az élet egyéb területeire is kiterjesztik. Nem hordanak bőrből, szőrből készült ruhákat, táskákat. Oldalunk ezzel a témával nem foglalkozik bővebben, mi inkább az ételek elkészítési módját, ízletes változatait szeretnénk bemutatni.

De akkor most mit együnk?

A kedves olvasó joggal felteheti ezt a kérdést, de mi pontosan ezért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk. Igyekszünk elígazítani érdeklődőinket, hogy megfelelő alternatívát találjon húsfogyasztás helyett, valamint hogy ízletes és változatos receptek közül kedvére válogathasson.

Ezen kívül azon éttermek, vendéglátóhelyeknek ajánljuk, akik szeretnék ezt az új igényt kiszolgálni, és a vegetáriánus és vegán étrendű vendégeknek változatos minőséget nyújtani.

Miért "Gourmet"?

A gourmet francia eredetű szó, jelentése egy szóval ínyenc. Ételek és italok terén kifinomult ízlésű egyén lehet az étel elkészítője vagy fogyasztója. Egész pontosan ezzel a szóval szeretnénk tükrözni azt, hogy a vegán étrend nem feltétlenül jelent nyerskosztot, szegényes választékot, és unalmas, íztelen ételeket. A diéta szó hallatán hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy koplalva, szenvedve kell a heteket, akár hónapokat végigenni. Mi szeretnénk megmutatni, hogy a különböző növényi alapanyagokból és termékekből milyen remek gourmet fogásokat lehet készíteni! Nem kell lemondani az esetleges megszokott régi ízekről sem, mert megfelelő fűszerezéssel, hozzáértéssel egyes akár húsos fogásokat is leutánozhatunk!

Néhány vegán, vegetáriánus híresség...

Bejelentkezés